Gå til eviny.no

Fjernvarme eller varmepumpe

Fjernvarme er veldig enkelt for de som drifter bygg, gir et godt inneklima og du går aldri tom for varmt vann.

Vår fjernvarmeforsyning er 100 % fossilfri. Vi har dokumentert utslippene i hele verdikjeden for fjernvarmen i Bergen i vår EPD. Den finner du her(pdf, 1,2 MB) (fil lastes ned)

Fjernvarme egner seg best som grunnlast, fordi vi bruker overskuddsenergi fra blant annet avfallsforbrenning og industriell varme, som ellers ville gått tapt.

Fjernvarme som grunnlast eller spisslast?

Leveranse av fjernvarme som grunnlast er billigere enn spisslast. Ved grunnlast gis det rabattert energipris. Ved spisslast kommer et tillegg på energiprisen, og det betales for effektreserve. Dette fordi vi alltid må holde av full kapasitet for å dekke byggets energibehov dersom varmepumpen svikter eller ikke dekker behovet på de kaldeste dagene.

De største forskjellene

Velger du fjernvarme som grunnlast så trenger bygget kun én varmekilde. Fjernvarme dekker hele byggets varmebehov. Det vil si at det er krever lite areal og kun investering til en varmekilde, samt at det er Eviny som tar ansvar for drift og vedlikehold av energisentralen.

Eviny har døgnkontinuerlig drift og vedlikehold av produksjonsanleggene. Det sikrer pålitelighet året rundt og en enklere hverdag for driftspersonell i bygg med fjernvarme som grunnlast. Fjernvarme er en stabil varmeleveranse med redundante energikilder. Leveringssikkerheten er tilsvarende som for strøm.

Varmepumper har gode teoretiske virkningsgrader under gunstige forhold, dessverre viser erfaring at den faktiske virkningsgraden ofte er lavere enn det som er forespeilet. Vi erfarer at bygg som har varmepumpe må ha en ekstra varmekilde i back-up og til spisslast på de kaldeste dagene der varmepumpen ikke har nok kapasitet. Dette krever mer areal og øker kostnadene til investering, vedlikehold og forbruk.

Energimerkeordningen er revidert

Fjernvarme får en vektingsfaktor på 0,45 i energimerkeordningen, gjeldende fra 1.1.2026. Bakgrunnen for at fjernvarmens vektingsfaktor er reviderte i energimerkeordningen, er at oppvarmingsløsninger som samspiller godt med kraftnettet skal premieres. Fjernvarme avlastet kraftnettet.

Endringen vil gjøre det enklere for bygg som bruker fjernvarme som grunnlastkilde å oppnå gode energimerker.

Hvilket energimerke et bygg oppnår avhenger i stor grad av estimert levert energi bygget trenger. Strøm er som tidligere vektet med faktor 1. Byggets estimerte behov for fjernvarme, i den nye ordningen vil nå multipliseres med 0,45, slik at det blir enklere for kunder som har fjernvarme å oppnå et godt energimerke.

Energimerke brukes blant annet når det skal søkes om lån til energieffektiviserende tiltak. For å oppnå «grønne lån» med bedre rentebetingelser er bygningens energimerke avgjørende. Det kreves som regel minst energiklasse B for å oppnå slike lån.

I miljøsertifiseringsverktøyet BREEAM har byggets energimerke stor betydning i energi-delen.

Vi ser også at fjernvarme over tid gir konkurransedyktige totalkostnader når man tar hensyn til investeringer, drift og rehabilitering.

Samfunnsmessige fordeler med fjernvarme

En viktig grunn til av fjernvarme bør prioriteres til oppvarming er at det avlaster strømnettet. Med fjernvarme blir effekttoppene i strømnettet redusert, og det hjelper en presset strøminfrastruktur. Med stadig større elektrisitetsbehov er fjernvarme med å balansere energiressursene, slik at elektrisitet frigjøres til andre formål enn oppvarming.

Vi står i fare for å få kraftunderskudd i nær fremtid. Fjernvarme er god sirkulærøkonomien som bidrar til ressurseffektivitet ved å utnytte energi som ellers ikke ville blitt brukt.

Det er ingen inngrep i urørt natur forbundet med fjernvarmeutbygging. Fjernvarme er en viktig brikke for å nå Norges mål om reduserte klimagassutslipp og bærekraftig byutvikling på naturens premisser.

Kontakt oss gjerne for en prat

Er du allerede kunde hos Eviny? (valgfritt)
Dette feltet er påkrevd
Personvern

Ikke skriv personsensitiv informasjon som fødselsnummer og annen personlig informasjon i skjemaet

Les vår personvernerklæring (åpnes i nytt vindu)

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA, og Googles personvernregler (åpnes i nytt vindu) og vilkår for bruk (åpnes i nytt vindu) gjelder.